Brood in nood – over voedselverspilling
Wist je dat we [wereldwijd 1/3 van het geproduceerde voedsel niet opeten]? Alleen al in Nederland verdwijnt jaarlijks per persoon gemiddeld 45,5 liter drinken in de gootsteen of het toilet en verspillen we gemiddeld ruim 33 kilo vast voedsel. Brood staat met stip bovenaan. Elke week belanden in Nederland [2,5 miljoen broden] in de prullenbak. Daar kan je 50 supermarkttrucks tot de nok toe mee vullen… Tijd om daar verandering in te brengen!
In deze workshop laten we jongeren op een leuke en toegankelijke manier nadenken over voedselverspilling. Hoe red je brood van de vuilnisbak? En welke gerechten kun je maken met oud brood?
Duur
45 – 90 minuten. We zorgen ervoor dat de workshop aansluit bij het lesrooster van school.
Programma
• Smaaktest: proeven leerlingen het verschil tussen een tosti van oud of vers brood? Spoiler: oud brood is lekkerder!
• Filmpje: over een duurzaam dieet (een gezond dieet is meestal ook gezond voor de planeet)
• Experiment (koken)
Doel
Jongeren weten wat voedselverspilling in Nederland betekent:
- Ze weten wat voedselverspilling is.
- Ze weten hoeveel voedsel er in Nederland onnodig wordt weggegooid.
- Ze weten welk voedsel er in Nederland het meest wordt weggegooid.
- Ze weten hoe ze broodverspilling kunnen verminderen.
- Ze zijn in staat om lekkere gerechten te maken van oud brood.
Locatie
Deze workshop vindt bij voorkeur plaats in een keukenlokaal van school.
Beschikt jouw school niet over een keuken? Dan is een natuur- of scheikundelokaal ook prima en anders vinden we vast een andere geschikte locatie of oplossing.
Klas en onderwijsniveau
Deze workshop is geschikt voor elke klas en alle onderwijsniveaus, of het nu gaat om praktijkonderwijs, vmbo, havo, vwo of mbo.
Heb je vragen over deze workshop?


