MSG 860x630


Hack je snack

Thema: gezondheid / voeding

Leefstijlkiller

Komen jouw leerlingen al graaiend en snaaiend de klas binnen? En sprinten ze na de les meteen naar de chips-afdeling van de supermarkt of het bakkertje op de hoek? Dan is het hoog tijd om hun snackgedrag eens nauwkeurig onder de loep te nemen. Aan het eind van de workshop kennen de laboranten de gemeenste marketingtrucjes van winkeliers. En weten ze waarom juist jongeren een belangrijke doelgroep zijn voor de snackfabrikanten.

Aanpak workshop

In Hack je Snack proeven de laboranten geblinddoekt een aantal soorten chips. Proeven ze welk chipje het verslavende stofje E621 bevat? Na deze chips challenge experimenteren ze met de ‘chips van de toekomst’. Tot slot worden ze door ons uitgedaagd om een gezonde variant te maken van hun favoriete snack. 

Achtergrond van de workshop

Onderzoek toont aan dat één derde van de voedselkeuzes door jongeren buitenshuis wordt gemaakt waarvan 52% op school. Daarom is het extra belangrijk om jongeren te leren gezonde keuzes te maken: etiketten lezen en de voedselpiramide komen aan bod. Jongeren vinden gezonde producten vaak saai smaken. Wij maken leerlingen in deze workshop bewust van het gevaar van smaakvervlakking. Stukjes theorie worden in leuke werkvormen gegoten. Deze worden afgewisseld met kooktechnieken. Alle recepten krijgen de leerlingen mee naar huis om daar verder te experimenteren.