F.A.Q.

Een foodLAB workshop duurt ongeveer 1,5 uur. We zorgen dat de duur van de workshops aansluiten bij jullie lesrooster.

Een foodLAB workshop vindt bij voorkeur plaats in de keuken bij jou op school. Mocht jouw school niet over een keuken beschikken, dan vinden we vast een geschikte locatie en/of oplossing

Wij werken het liefst met groepen van 12 leerlingen. Op deze manier kunnen we iedereen met aandacht bij het praktische deel van de workshop begeleiden. Mocht dit een onhandig aantal zijn voor jouw school, neem dan even contact met ons op. We vinden samen wel een oplossing.

Kok Marjolein en bioloog Claar zijn altijd aanwezig bij ieder foodLAB. Wij hebben jarenlange leservaring en durven inmiddels te zeggen dat we ‘alle pubers’ aankunnen. We proberen in korte tijd onze laboranten te leren kennen.

We kunnen geheel zelfstandig de groepen begeleiden. Wel willen we dat er iemand van de school in de buurt is voor vragen en onverwachte situaties. De meeste docenten vinden het heel leuk om met hun klas in het foodLAB te werken en iedereen is dan ook meer dan welkom – maar pas op want je staat zo in een oranje labjas een gouden darrenlarf te proeven.

Sommige scholen laten het foodLAB aansluiten bij een projectweek of een sportdag. Ook gebruiken scholen de reguliere kookles, het mentoruur of de gymles als geschikt moment voor het foodLAB.

De kosten van het foodLAB zijn afhankelijk van het aantal workshops en het aantal groepen. Via de subsidie van Jong Leren Eten kan een ééndaags programma kostenloos worden aangevraagd. Zorg dan wel dat iemand op maandag 2 september klaar zit om deze subsidie aan te vragen. Ook het ondersteuningsaanbod van de Gezonde School kan worden ingezet voor het foodLAB. Klik hier voor een overzicht van de kosten van het foodLAB.

Verschillende studies tonen aan dat:

  • Smaakontwikkeling op jonge leeftijd één van de meest bepalende factoren is voor voedingsgedrag op latere leeftijd
  • Betere smaakontwikkeling vaak tot een meer gevarieerd en gezonder eetpatroon leidt
  • Jongeren die vaker nieuwe of andere groentesoorten uitproberen in totaal meer groente eten
  • Eetgewoontes ontwikkeld in de jeugd, effect hebben op de lange termijn gezondheid
  • Kennis over richtlijnen voor gezonde voeding een positief effect heeft op de consumptie van gezonde voeding
  • Kinderen blootstellen aan gezond eten al een positief effect heeft op de voorkeur voor dat gezonde voedsel op latere leeftijd (ze hoeven het niet eens persé te eten…)